Miten minusta tuntuu, että toitotan tätä asiaa koko ajan, että palkkaa tehdystä työstä ei makseta näkyvyytenä edes bloggaajille? Aloin miettimään tässä viikolla, että mitä jos työnantaja päättäisikin jonain päivänä, että "emme maksa enää työntekijöille palkkaa, saatte palkkanne jatkossa facebook-näkvyytenä tai maksamme palkan kopiopapereina". Ajatelkaa, että jengi saisi lisää facebook-kaverereita tai kopiopaperia, mille ei edes olisi käyttöä. Millä sitten maksettaisiin ruokakauppalaskut tai vuokrat? Tuskinpa sillä somenäkyvyydellä.
Bloggaajan työpanos halutaan aina vaan maksaa näkyvyytenä, sitä ei varmasti pidetä edes työnä, vaikka bloggaaja käyttäisi jonkun muun hyväksi omasta ajastaan tyyliin vaikka 8 tuntia.
Sain viikolla tarjouksen eräiden festareiden tiimoilta. Kyseessä on festarit, jotka järjestetään toukokuussa Turussa ja Tampereella. Itse asun Helsingissä. Festareiden järjestäjä olisi halunnut minut vetämään some-työpajoja ja raportoimaan tapahtumasta sekä tulevista tapahtumista Turkuun tai Tampereelle.
Mitä minulle olisi tarjottu kiitokseksi tästä?
- 5 lippua marraskuun festareille (laivalla)
- somenäkyvyyttä järjestäjän nettisivuilla
- risteilylippuja blogiarvontaa varten
Kieltäydyin tietenkin heti tästä yhteistyöstä. Kävin tietenkin huvikseni katsomassa, että mikä on risteilyn hinta tuonne festareille. Hintaa yhdellä risteilylipulla on 12 euroa. Minun päivän palkkani olisi maksettu tuotteena, jonka arvo olisi ollut 60 euroa. Mitä olisin tehnyt henkilökohtaisesti kuudella festarilipulla?
Olisin matkustanut joko Turkuun tai Tampereelle ja viettänyt päivän tai kaksi omakustanteisesti paikan päällä ja saanut kiitokseksi yllä mainitut asiat. Päivälle olisi varmaan tullut matkoineen kaikkineen pituutta noin 14 tuntia ja mahdollisesti vielä sometukset tuon tapahtuman jälkeen vielä päälle.
Olisinko sitten hyötynyt somenäkyvyydestä? Voin kertoa, että en olisi hyötynyt siitä mitenkään. Itselläni on seuraajia kanavillani enemmän kuin järjestäjän facebook-sivulla on seuraajia. Kyseisen tapahtuman instagram-seuraajamäärä on 104 seuraajaa ja itselläni on melkein 5.000 seuraajaa. Minun blogipostauksiani on jaettu sivustoilla, joilla on yli 100.000 seuraajaa ja näkyvyys on yleensä noin 1.000-2.000 kävijää lisää muutaman päivän ajan ja se oli siinä. Yleensä siis nämä kävijät ovat yksittäisiä kävijöitä, jotka tulevat lukemaan tietyn postauksen ja se oli siinä.
Tapahtumanjärjestäjät miettikää näitä!
Ensi kerralla kun teette tällaisia tarjouksia bloggaajalle, niin miettikää, että oletteko te itse valmiita tekemään töitä hyväntekeväisyysasenteella ventovieraille? Olisitteko itse valmiita vaihtamaan palkkanne näkyvyyttä vastaan? Miettikää, että tekisittekö te itse tarjoamillanne ehdoilla töitä vieraalle?
Maksan mielelläni itse itse hotellini, laivamatkani ja ruokani, koska koen, että pääsen helpommalla kuin ottaisin vastaan ne lahjana ja tuntisin velvollisuuden sitten niistä kirjoittaa. Olen joskus tehnyt postauksia vastaan, joten tiedän, että kuinka kauan käytän niihin aikaani. Usein niihin käytetty aika on niin suuri, että en ole kokenut sen olevan kannattavaa kirjoittaa niistä tuotteita vastaan. Usein lähden lomalle ja jos otan tuotteen vastaan, se ei minulle ole lomaa, vaan pitää koko ajan miettiä, että mitä kuvaan ja miten maksan risteilyni tai hotellini työlläni.
Saattaa olla, että ensi kerralla en enää vaivaudu edes vastaamaan viesteihin. Tällä kertaa vastasin lyhyesti, että en tee tämän tyyppisiä yhteistöitä. Minullekin aika on rajallista ja teen mielummin niitä töitä, joista maksetaan palkkaa. Minunkin työlläni on hinta.
Näkyvyyden voin tienata itsekin omilla kanavillani. Kaikella tekemiselläni ei ole hintalappua, mutta niissä missä ei ole, niin niistä päätän minä itse.
Haluan nyt kysyä teiltä bloggaajat, että tekeekö teidän mieli suostua tällaisiin juttuihin? Itse olen sitä mieltä, että tehdystä työstä maksetaan palkkaa, minä maksan siitä veroni ja se tehdään kaupallisena yhteistyönä.
Maiju